Jānis Brūns
Kā bez manipulācijas izmainīt otru cilvēku?
Vai var izmainīt otru cilvēku? Pirmā atbilde ir - vairāk nē, nekā jā. Kāpēc nevar izmainīt? Kopumā tādēļ, ka Tu nevari uzņemties atbildību par to, kā otrs - dvēsele, būtne, pieņem lēmumus savā inkarnācijā, dzīvē. Tā ir pilnībā viņa atbildība, ko viņš dara, kā reaģē, kā rīkojas vai nerīkojas, kas ir viņa vērtības, ko domā, saka. Tā ir viņa izvēle, ko viņš dara ar savu ķermeni, ko viņš dara ar savām attiecībām, ar savu naudu un tamlīdzīgi.

Bet tas, ko Tu vari ietekmēt, ir tas, ko Tu iekšēji jūti par to. Proti - Tu nevari izmainīt otra cilvēka rīcību, bet Tu vari izmainīt savu sajūtu un attieksmi par to, kā Tu jūties par to notikumu vai cilvēka rīcību vai sacīto. Ir svarīgi saprast - Tu nevari uzņemties atbildību par otra cilvēka rīcību, bet Tu vari pilnībā uzņemties atbildību par to, kas notiek Tavā ķermenī, Tavās emocijās, prātā, domās un kā Tu redzi pasauli - vai Tu esi nosodošs vai piedodoš, empātisks vai agresīvs, sirsnīgs un pateicīgs vai prasīgs, kuram nekad nav gana labi. Un tas ir tas, ko mēs varam kontrolēt.

Vai Tu empātiski saproti to, ka mēs katrs ejam cauri savam dzīves stāstam, mums katram ir savas traumas, pagātne, pieredze. Un mēs katrs dīlojam ar savām traumām pa savam. Un ne vienmēr šīs pagātnes pieredzes ir devušas augstākās sajūtas ar kurām mēs varam lepoties. Bet tā ir tikai pieredze. Savukārt tas, ko mēs ar to darām, tā ir pilnībā mūsu atbildība, mūsu izvēle.

Un tagad, saprotot to, ka katram no mums ir savas vajadzības un, ja Tavas vajadzības ir pašcieņa, sirsnība, empātija, mīlestība - tās ir vērtības, ar kurām Tu komunicē ar ārpasauli, tad Tu ļoti viegli izveido sev apkārt telpu, kurā vienkārši nebūs cilvēki, kuri to neievēro. Un, ja ir kāds cilvēks, kurš pārkāpj Tavas robežas, tad drīzāk viņš neciena pats sevi, viņam kopš bērnības nav ielikts “veselīgo robežu” fails, viņš nezina, kas ir pašcieņa, sevis mīlestība, viņam pašam nav savas iekšējās robežas, sava kompasa, pēc kura viņš kā morālām, sirdī balstītām vērtībām vadās. Un tad, ja kāds cits uz viņu projicē mīlošas, veselīgas robežas, viņš to drīzāk uztver kā agresiju, kā norobežošanos, kā naidīgumu, nelaipnību, jo nezina, kas ir pašcieņa vai laipnība vispirms pašam pret sevi.

Tāpēc cilvēks, kuram ir sirds balstītas vērtības - empātija, sirsnība, mīlestība, cieņa, viņš naturāli staro to ārā, parādot, ka viņam šo sajūtu attiecībās vajag kā gaisu. Es bez viņas nevaru, es neeksistētu un neplānoju dzīvot. Tāpēc, ka tā ir mana izvēle!

Ja Tev tagad piedāvātu - vai vēlies dzīvot trīsistabu dzīvokli jaunā projektā vai uz ielas? Protams, Tu izvēlēsies dzīvot trīsistabu dzīvoklī jaunā projektā. Bet kāpēc ne uz ielas? Tāpēc, ka es to neizvēlos, jo es pārāk sevi cienu un mīlu, lai atļautu sev dzīvot uz ielas.
Kad cilvēks iepazīst pašcieņu un sevis mīlestību, viņš neizvēlas būt ar cilvēkiem vai cilvēku, kurš neatbilst viņa vērtībām, kura klātbūtnē viņš nevar sajust šo sajūtu. Un te nav runa par darījumu partneriem - tas ir pilnīgi cits formāts, kur drīzāk ir formālas tikšanās.
Ja Tu ilgstoši esi kopā ar cilvēku, kurš nerezonē ar šo Tavu sajūtu, ir ļoti nopietni jāuzdod sev jautājumu - kāpēc es sevi tik ļoti necienu un nemīlu, ka es atļauju sev izpaust tādai nepatīkamai sajūtai?

Tas nozīmē, ka Tu cieni un mīli sevi, kad izjūti maigumu un empātiju pret sevi vispirms. Un tas ir normāli, komunicējot ar otru pateikt, ka man ir ļoti svarīgi, ka mūsu mijiedarbībā, attiecībās ir šāda komunikācija, ka mēs izturamies cieņpilni, ievērojam un cienām viens otra robežas. Tas ir tikpat normāli, kā otram pajautāt vai viņš var iedot Tev glāzi ūdens.
Brene Brown saka: “Skaidrība ir laipnība.” Tā ir mūsu atbildība un pienākums skaidri pateikt otram cilvēkam, kā pret Tevi izturēties. Respektīvi, iedod otram savu “lietošanas manuāli/instrukciju”.
Un tad vēlreiz - vai mēs varam mainīt otru cilvēku? Nē, nevaram, bet mēs varam kopradīt noteikumus ar šo cilvēku - kādā veidā mēs uzturam attiecības, kā komunicējam, kas saskan ar mūsu iekšējo morālo kompasu un ar mūsu labsajūtu? Jo galu galā mums ir fenomenālākais instruments – emocijas! Tās vienmēr pateiks, vai tas dod vai nedod labu sajūtu, un, ja nedod - kāpēc gan, lai es sevi tā ienīstu, lai es uzturētu sevi tajā nepatīkamā sajūtā tik ilgi - vairāk, nekā nepieciešams?

Angliski to sauc par tough love jeb skarbo mīlestību. Tas ir ļoti nopietns jautājums, kas katram cilvēkam sev jāuzdod. Kādas ir manas paša mīlestības un cieņas robežas? Kā es cienu un mīlu sevi? Ko tas priekš manis nozīmē? Kā tas izskatās dzīvē, komunikācijā, attiecībās, finansiāli? Kas ir manas cieņas un mīlestības izpausme pašam pret sevi?

Un tad, kad mēs šo zinām, mums ir ļoti viegli komunicēt ar apkārtējiem cilvēkiem, jo mēs vienkārši nesamazināmies uz zemāku. Tā vietā mēs iedrošinām, lai apkārtējie pievelkas. Tas ir tas, kā Tu vari iedrošināt šos cilvēkus, bet Tu nedrīksti prasīt no viņiem, lai viņi domā tā, kā Tu domā, lai viņu vērtības ir tādas, kā Tev.

Ir viens izņēmums, kad Tu vari mainīt otru. Tas ir tad, kad Tu saproti, kā ir uzbūvēta kvantu realitāte. Mēs no kvantu fizikas zinām to, ka patiesībā novērotājs ir superpozīcijā. Kādā veidā? Tu kā novērotājs ietekmē novērojamo.
Iesaku papētīt, kas ir Šrēdingera kaķis un, kādi ir kvantu fizikas pamati. Kas ar tiem jau ir pazīstami, tie var papētīt dubultās šķirbas eksperimentu jeb angliski double-slit-experiment, tas paskaidros vairāk, kāpēc to ir vērtīgi zināt. Tas ir veids, kā izmantojot savas spējas, Tu spēj pārvadlīt realitāti.
Un, ja Tu zini, ka Tu kā novērotājs ietekmē novērojamo, tas nozīmē, ka tam cilvēkam pastāv zināms potenciāla diapazons. Ja vienā tajā diapazonā cilvēks šobrīd, piemēram, pret Tevi izturas necienīgi, neievēro robežas, ir agresīvs, dusmīgs, nav labi, ir neapmierināts, aizrāda, vienmēr ir kaut kādas problēmas. Bet iespējams, šim cilvēkam pastāv cita projekcija, cita viņa versija, potenciāls, kurā viņš ir gluži pretēji - empātisks, mīlošs, sirsnīgs, piedodošs, atvērts, ciena robežas, ciena sevi, viņš ir mainījies.

Pamanīji? Šeit vispār nav nekas par to, kas notiek ar to cilvēku. Tas ir par to, kā Tu projicē viņu, tāpēc, ka novērotājs ietekmē novērojamo. Amerikā ir vairāki pētījumi kā skolotājiem projicējot pozitīvas domas vai pozitīvas ekspektācijas pret saviem audzēkņiem - audzēkņiem uzlabojas atzīmes. Tā kā tas reāli dabā strādā un patiesībā tie, kas ar šo te konceptu ir pazīstami, viņi tā darbojas katru dienu.

Tas ir tas veids, kā mēs dzīvojam dzīvi. Mēs projicējam savu dzīvi, mēs to veidojam. Mūsu dzīves veidošana ir mūsu atbildība, un mēs to varam efektīvi izmantot. Un tā nav nekāda manipulācija, tā ir vienkārši sava cilvēka spēju apzināšanās, ka tas ir iespējams. Un Tu kā cilvēks ar savu apziņu spēj locīt realitāti.

Un, ja Tu spēj projicēt šo cilvēku, viņa augstākajā potenciālajā laika līnijā, viņa augstākajā potenciālā, tad tas cilvēks vai nu pievilksies līdz tam, ja tas būs viņa potenciāla diapazonā, vai arī gluži vienkārši - viņš izies no Tavas dzīves kaut vai tik tālu, ka viņš pārstāj ar Tevi komunicēt, piemēram, pārceļas uz dzīvi citviet, maina darbavietu u.tml. Var arī būt tā, ka viņš pamet savu fizisko ķermeni un iziet citā blīvumā.
Bet tā nav Tava problēma, tāpēc, ka Tava problēma ir palikt savā mīlestības sajūtā. Jo tad, kad Tu esi mīlestības sajūtā, Tu esi savienojumā ar savu garu, Tev ir labs gara-stāvoklis, un Tu ietekmē visu savu apkārtējo vidi vislabākajā, efektīvākā veidā no mīlestības frekvences. Tas nozīmē, ka tas būs labi gan Tev, gan visai Tavai apkārtējai videi, jo mīlestība vienmēr veido vislabāko, kas ir apkārt Tavā realitātē.

Un mīlestība vienmēr izspiedīs ārā to, kas ir zemāk par mīlestību, tā saka Sondra Ray.
Tāpēc atceries - saglabā savu sirds sajūtu, empātiju, atstrādā visus blokus un limitācijas, kas Tev traucē tur būt. Ja Tev pašam ir aizvainojumi, bailes, nedrošība, tā ir Tava atbildība saprast, kādā veidā Tu maskējies un slēp savas šīs iekšējās ēnas (caur kompensāciju vai atkarībām). Ja mēs slēpjam savas ēnas un negribam atzīt savas nedrošības vai savu kaunu, vainu, kas ir no pagātnes, tad tas mūs kontrolēs.

Un te nav nekāda sakara ar dzimtu. Neviens nav vainīgs pie tā, kā ir Tev. Tā ir Tava dvēseles izvēle iet šo evolūciju šādā ceļā. Bet zini to, ka, ja Tu esi un pieredzi šo, Tu vari to arī mainīt. Vienkārši Tev ir jāmaina savs iekšējais stāvoklis. Mainot savu iekšējo stāvokli, Tev fiziskajā plānā sāks radīties jaunas sinhronitātes un iespējas, kā fiziskajā realitātē pieredzēt tās pārmaiņas. Bet tas radīsies tikai no Tava stāvokļa, nevis otrādi. Tev ir jābūt pateicībā, laimes un mīlestības sajūtā vispirms un tikai, tad Tu redzēsi, kā Tev fiziskajā realitātē sāk atvērties tā materializācija.
Tāpēc ir svarīgi strādāt ar savām ēnām, iztīrīt ārā savas limitācijas, bailes, dusmas, pārmetumus, īpaši notīrīt pārmetumus uz vecākiem, pat ja viņi ir amazing cilvēki, mīloši, bērnībā bijuši fantastiski, rūpējušies. Viņi ir darījuši visu labāko, ko vien viņi varēja, jo viņi labāk nezināja. Tas, protams, neatceļ to, ka viņi joprojām ir atbildīgi par to traumu, ko viņi Tev ir nodevuši. Bet tā ir viņu lieta un viņiem ar to būs jāstrādā. Un mūsu uzdevums ir nevainot viņus par to. Mūsu uzdevums ir pilnībā piedot viņiem un piedot sev par to un dzīvot tālāk. Vienkārši sāc radīt tā, kā Tu vēlies. Tāpēc mēs nevienu nemainām.
Viss, kas Tev ir jādara - Tev ir jābūt savā mīlestības un sirsnības sajūtā, un Tev viņa ir jātur. Tāpēc, ka tad Tu radīsi realitāti, kurā tie, kas nerezonē ar Tavu iekšējo kompasu, vienkārši nespēj Tavā realitātē iekļūt, jo Tavas realitātes vibrācija ir pārāk augsta un viņiem vibracionāli nerezonē tas, ko Tu staro. Tāpēc tas ir pilnīgi ok, ka tie cilvēki arī izies no Tavas dzīves. Jo, ja Tu saglabātu mīlestību, labsajūtu, prieku - vai Tev nav vienalga, ar ko Tu esi kopā? Šis var būt tāds tough question.

Galvenais jautājums - vai Tu esi laimīgs un vai Tev ir mīlestības sajūta? Jo kādu cilvēku Tu izvēlēsies? Tādu ar kuru Tu esi kaut kad aiz prāta vai aprēķina izvēlējies būt kopā vai tādu ar, ko Tu kopā izjūti mīlestību un piepildījumu, iekšēju kaifa sajūtu, ar kuru Tev ir cieņpilnas un mīlošas attiecības, neatkarīgi vai tās ir partnerattiecības, radi, draugi u.tml.

Neviens nav atcēlis pašus pamatus - cieņa un mīlestība pret sevi. Tu to staro un apkārtējā pasaule pavilksies vai izmainīsies. Jebkurā gadījumā Tu esi ar savu labo sajūtu!
Dzīves Virsotnes Mentorprogrammā ir pieejamas vairāki kursi, nodarbības, meditācijas un enerģijas elpošanas sesijas par iekšējā bērna dziedināšanu, lai transformētu savas limitācijas spēkā, tāpat ir dažādi vebināri un meditācijas par attiecību sakārtošanu ar līdzcilvēkiem, kā veidot neagresīvu komunikāciju, kā paplašināt savu apziņas stāvokli sev vēlamo risinājumu īstenošanai.

Iemācies kā pārvaldīt savas emocijas, sajust mieru, mazināt steigu un atbrīvoties no baiļu stresa izmantojot zinātniski pierādītas tehnikas - treniņprogrammā “Miers”. Tas ir bezmaksas kurss, kurā sapratīs, kā labāk pārvaldīt savas emocijas un justies savā spēkā, mierpilni un patīkami, neatkarīgi no ārējiem apstākļiem.
Uzzini vairāk šajā video:
Iedvesmā un spēkā,
Jānis Brūns