Jānis Brūns
Kas ir enerģijas elpošana?
Kas ir atdzimšanas elpošana?
Enerģijas elpošana ir transformatīva elpošanas tehnika, kas paplašina apziņu, integrē iesprūdušās emocijas, atbrīvo no saspringuma un vairo iekšējā spēka un brīvības sajūtu. Tā ir droša un viegli apgūstama prakse, kas palīdz rast iedvesmu, iekšēju mieru un ievērojami paātrināt izaugsmes procesu.
Kā var palīdzēt enerģijas elpošana?
Prakses laikā iespējams paplašināt apziņu, atbrīvoties no dziļa saspringuma un integrēt emocijas, kuras nevar izmeditēt vai dziedināt psihoterapijā. Psihoemocionālie pārdzīvojumi bieži saglabājas smadzeņu daļā, ko nevar integrēt ar runu, jo trauma ir preverbāla.

Neirozinātnes pētījumi rāda, ka lielākā daļa psiholoģisko problēmu nav izpratnes trūkuma dēļ, tāpēc loģiska vai racionāla pieeja vien nepalīdzēs.

Psihoterapija ir lielisks sākotnējais instruments, kas palīdz saprast prāta shēmas, bet, lai sasniegtu dziļāku ķermeņa un traumu dziedināšanu, ir nepieciešamas tādas tehnikas kā enerģijas elpošana. Pasaules slavenais psihiatrs Bessels van der Kolks uzsver, ka trauma var tikt integrēta ar kustību un elpošanu.

Arī es savā praksē esmu saskāries ar cilvēkiem, kuri ļoti novērtē psihoterapiju, bet atzīst, ka enerģijas elpošana palīdz aizpildīt trūkstošo puzzles gabalu.
Ņemot vērā dziedinošos un atjaunošanos veicinošos efektus, šāda veida elpošanas prakses tiek veiksmīgi pielietotas arī armijas veterānu rehabilitācijā un cilvēkiem ar posttraumatiskā stresa simptomiem.
Sākotnēji metodes mērķis tika uzskatīts par pirms dzimšanas programmu un dzimšanas laikā gūtās spriedzes - traumas transformēšanu. Saskaņā ar vairākiem mūsdienu psiholoģijas pētījumiem visi cilvēki piedzimstot iet cauri spēcīgai psiholoģiskai un fiziskai spriedzei, kā (bailes, spiediena kompresija, gaismas un temperatūras šoks, medpersonāla neiecietība, mātes bailes un baiļu pārliecības par dzemdībām).

Šīs toksiskās pieredzes ar laiku tiek apspiestas, bet tās turpina no zemapziņas dzīlēm signālizēt un radīt negatīvu iekšējo stāvokli, kas projicējas negatīvā uzvedībā ( dusmu un neizskaidrojamās baiļu lēkmēs, nedrošā piesaistē attiecībās un trūkuma domāšanā finansēs) visu atlikušo mūžu, līdz tiek transformētas.
Enerģijas elpošana ir jaudīga sava potenciāla izzināšanas un iepazīšanas metode.
Tāpat šai metodei piemīt ne tikai milzīgs terapeitiskais un dziednieciskais efekts, bet arī radošais, produktivitātes un garīgās attīstības potenciāls.

Izmantojot enerģijas elpošanu, mēs savienojamies vairāk ar savu ķermeni un spējam apiet savu iekšēju kritiķi, kas bieži vien neļauj atslābināties.

Vairums cilvēku pēc prakses izjūt dziļu atslābināšanos, mieru, klātesamību un iekšēju apmierinātību. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc transformatīvās elpošanas tik ļoti ātri iecienīja visā pasaulē kopš to uzplaukuma 70-tajos gados.

Svarīgi atzīmēt, ka tas nav tikai par patīkamu emocionālo stāvokli (kas pats par sevi vairumam ir milzīgs panākums), bet arī par dziļu un daudzdimensionālu apziņas pieredzi.

Daudzi cilvēki, praktizējot jau agrīnā stadijā, piemin savas ārpus prāta, ārpus laika un pat ārpus ķermeņa pieredzes. Ar šo metodi var ievērojami paātrināt garīgās attīstības līmeni.
Kā darbojas elpošanas prakse?
Sesijas var praktizēt gan privāti (1:1), gan grupās.

Sesiju vada pieredzējis un apmācīts pasniedzējs, kurš pats ir izdziedinājis savas dzimšanas un bērnības traumas, vai arī izdziedinājis to lielāko daļu, lai neprojicētu savu zemapziņas materiālu uz klientiem un apkārtējiem cilvēkiem.

Sesija notiek guļus. Parasti tā sākas ar nelielu ķermeņa relaksāciju un pilnu auguma atbrīvošanu, pēc kuras tiek uzsākta dziļa, apzināta un savienota elpošana.

Svarīgi elpošanas laikā ievērot vairākus principus, kā, piemēram, ieelpa ir dinamiska (spēcīga) un izelpa relaksēta (atslābinoša). Tāpat būtiski ir saglabāt ieelpu, savienotu ar izelpu, kas nodrošina cirkulāru elpas plūsmu bez pauzēm un apstājas.

Lai arī elpošanai nav jābūt pārdabiski enerģiskai, elpojot apmēram 80-90% no kopējā tilpuma, iesācējiem šāda elpošana var liksies diezgan neierasta, tāpēc pasniedzēja motivējošais iedrošinājums un atbalsts ir ļoti iedvesmojošs.

Elpošanas process ilgst no 45 līdz 60 minūtēm, kas palīdz atbrīvot saspringumu, mentālos un emocionālos blokus, un transformēt tos spēkā un iedvesmā. Sesijas noslēgumā seko relaksācija, kas dod pacilājošu, vieglu un piepildītu sajūtu.

Uzzini vairāk par enerģijas elpošanas sesijām un pielieto enerģijas elpošanu, lai atbrīvoties no savām limitācijām šeit!
Paturot apziņu klātesošu šeit un tagad, elpojot iespējams
  • atbrīvot saspringumu un stresu;
  • mentāli un emocionāli apzināt prāta un emocionālos blokus;
  • transformēt šos limitējošos blokus spēkā un iedvesmā, kā arī
  • gūt iekšēju izpratni par dažādiem dzīves aspektiem, problēmām vai dzīves procesiem kopumā.
Sesijas noslēgumā seko relaksācija, kas dod pacilājošu, vieglu un piepildītu pabeigtības sajūtu.
Tas ir veids, kā mācīties elpot enerģiju tāpat kā gaisu, savienoties ar savu dziļāko būtību un sajust iekšēju piepildījumu, lai dzīvotu entuziasma un laimes sajūtas piepildītu dzīvi.
  • Vairumam cilvēku ir vieglāk ļauties un atslābināties, esot savās mājās, jo tur jūtas lielākā drošībā;
  • Tu vari palikt pēc nodarbības savā vidē un vietā, Tev nekur nav jādodas, jābrauc vai jāsaspringst;
  • Tavu procesu netraucē citi cilvēki ar skaņām un trokšņiem (dažiem iesācēju līmenī tas traucē iegremdēties);
  • Tu perfekti dzirdi un redzi tikai mani, pateicoties augstas kvalitātes skaņai un video, ko izmantoju sesijās;
  • Daudziem vajag tagad un īsti nevar atļauties gaidīt, nākamo reizi...
Elpošana ir uzvedība. Kā Tu elpo - Tā Tu dzīvo!
Cilvēka elpošanas paradumi ir tiešā veidā atkarīgi no tā, kā cilvēks jūtas, kāda ir domāšana un kādas ir pārliecības par sevi, par dzīvi, darbu vai attiecībām.

Šie uzskati pārsvarā nāk no ģimenes un audzināšanas un ir svarīgi šos neapzinātos "mezglus" atlaist, lai pārstātu dzīvē neapzināti piesaistīt rīcību un paradumus.

Mainot elpošanas paradumus, mēs varam mainīt savu iekšējo stāvokli un emocijas. Tālāk virzot apziņu vēlamajā - mēs spējam vieglāk mainīt domāšanu un pārliecības.

Tāpēc arī iespējams efektīvā veidā transformēt limitējošas pārliecības no pagātnes, kuras traucē just dzīvesprieku un dzīvot savā spēkā.

Ieteicams piedalīties vismaz 5 elpošanas sesijās, pirms izlemt, vai šī metode ir piemērota Tev.

Iedvesmā un spēkā,
Jānis